Vad kostar kosttillskott?

0
791
Vad kostar kosttillskott?

Det finns massvis med fördelar med kosttillskott. Vilka är nackdelarna? I många fall har kosttillskott egentligen bara en nackdel. Det är priset.

Varför är kosttillskott så dyra?

Det finns många olika företag som producerar kosttillskott. Vissa tar mer betalt än andra. Det betyder inte alltid att de dyra kosttillskotten är bättre. Företag vill såklart tjäna så mycket pengar som möjligt och idag är det lätt att sälja kosttillskott vid sådana höga priser. Men alla kosttillskott är inte dyra, det gäller bara att leta efter det billigaste.

Vanliga priser på populära kosttillskott

Här har vi samlat ihop en lista som ger dig en överblick på hur mycket de olika kosttillskotten kostar. Notera att det kan variera mycket beroende på var du köper det.

Vad kostar proteinpulver?

Proteinpulver är en av de absolut vanligaste kosttillskotten. De tenderar också att inte kosta överdrivet mycket. Standardpriset ligger runt 160 kr för ett kilo på flera svenska kosttillskottsbutiker. Ett kilo proteinpulver resulterar i ungefär 30 portioner. Vanligtvis innehåller varje portion proteinpulver (1dl) runt 25 gram protein. Tar man två portioner per dag får man i sig runt 50 gram protein. Det täcker halva det rekommenderade dagliga intaget hos många och kostar bara ungefär 10 kronor. Vi tycker därför att det är lönsamt att investera i proteinpulver.

Läs mer om proteinpulver här: Är proteinpulver farligt?

Vad kostar kreatinpulver?

Kreatin är i huvudsakligen billigare än proteinpulver. Ett halvt kilo rent kreatin kostar vanligtvis runt 100 kr. Varje portion är 5 gram och man brukar oftast bara inta en portion per dag. Ett kilo kreatinpulver räcker alltså i 100 dagar. Även fast kreatin inte har samma starka och viktiga effekt som proteinpulver tycker vi ändå att det är ett otroligt prisvärt kosttillskott.

Läs mer om kreatinpulver här: Vad är kreatinpulver?

Vad kostar aminosyror?

Aminosyror används huvudsakligen när man försöker gå ner i vikt och behålla muskelmassan. Aminosyror är i grunden byggstenarna för protein, men i kosttillskottsform är de inte kopplade samman. Det är därför enklare för musklerna att ta upp aminosyrorna. På många ställen kostar 250 gram aminosyror runt 230 kronor. 250 gram räcker till cirka 26 doseringar (varje dosering 10 g). Man dricker vanligtvis aminosyror en gång efter man tränat och 250 gram räcker då till 25 dagars användning.

Läs mer om aminosyror här: Aminosyror – ska man ta det?

Vad kostar PWO?

Prestationshöjare såsom pre-workouts tycker vi är ett av de dyraste kosttillskotten. De varierar mycket i pris på grund av olika ingredienser och doseringar. 300 gram PWO brukar kosta runt 350 kronor om man vill ha alla stimulerande ingredienserna. Dessa ingredienserna är: Koffein, Beta-alanin, Vitamin B3, Vitamin B6, trikreatin malat och tri-metyl-glycin. Man brukar endast ta en portion PWO om dagen på grund av dess höga koffeinhalt. Denna portion brukar vara runt 5 till 10 gram. Alltså räcker 300 gram PWO endast i 30 dagar. Med tanke på dess pris kan detta kosttillskott anses som väldigt dyrt.

Det finns även billiga kosttillskott som skulle kunna anses som prestationshöjare. Ett vanligt exempel på det är rent koffein. Detta kosttillskott är betydligt billigare. 90 200mg koffeinkapslar kostar vanligtvis bara runt 60 kronor.

Läs mer om PWO här: PWO – Vad är det?

Vad kostar fettförbrännare?

Kosttillskotten de flesta är skeptiska mot är fettförbrännare. Många anser att det är slöseri med pengar och att företag endast försöker lura en. Med tanke på dess pris och dess svaga effekter kan det vara lätt att tro det.

Det finns massvis med olika fettförbrännare från olika företag. Alla anser att deras produkt är den bästa. Alla fettförbrännare innehåller olika mängder av oftast samma ingredienser. 90 kapslar kostar vanligtvis runt 250 kronor. Även fast detta ser dyrt ut, så stannar det inte där. Man är oftast rekommenderad att ta 2 till 3 kapslar dagligen. 90 kapslar räcker alltså endast till en månad.

Läs mer om fettförbrännare här: Fungerar fettförbrännare?

Vad kostar gainers?

Gainers är en blandning av många vanliga kosttillskott och har som syfte att hjälpa konsumenten att gå upp i vikt. Men även dessa kan anses vara dyra. Ett och ett halvt kilo (1.5 kg) kostar vanligtvis cirka 150 kronor. Men kan även vara så dyra som 300 kronor. Skillnaden här är att en portion är bra mycket större än vanliga kosttillskott. Det är inte ovanligt att en portion är så stor som 100 gram. Detta gör så att kosttillskotten inte räcker så länge, vilket gör det dyrare i längden. För 150 kronor får du en gainer som räcker i en halv månad. En månad skulle därför som minst kosta 300 kronor.

Läs mer om gainers här: Vilket är bäst: Proteinpulver eller Mass gainers?

Slutsats

Många kosttillskott kan anses vara prisvärda, men många inte. Det är helt upp till dig och hur mycket pengar du vill spendera på din träning. Det är även värt att nämna att en allsidig kost oftast täcker de flesta idrottares behov.

LÄMNA ETT SVAR

Ange din kommentar!
Ange ditt namn här