Vad är ZMA?

0
1194

En av de mest omtalade kosttillskotten på sistone är ZMA. Men vad är det egentligen?

Två mineraler

ZMA är faktiskt en blandning av två mineraler, magnesium och zink, plus en vitamin. Denna vitamin är antingen Vitamin B6 eller pyridoxin. Alla dessa komponenter är väldigt viktiga för biologiska processer. Zink är väldigt viktigt inom styrketräning. Vad som gör ZMA annorlunda från enbart zink är dess unika kombination med magnesium och pyridoxin.

Zink

Zink är en essentiell mineral. Vilket betyder att den inte produceras av din kropp och måste konsumeras som en del av din kost. Du hittar höga nivåer av den i skaldjur, flera köttprodukter, ägg och fisk. Zink spelar en positiv roll i ett antal kroppsliga funktioner, men zink kan också störa din kropps förmåga att använda andra näringsämnen.

Zinks huvuduppgift är att hjälpa enzymer i din kropp med allt från att behålla korrekt immunfunktion till skydd mot fria radikaler och grupper av atomer som kan skada levande celler och vävnader. Zink hjälper också enzymer som kolsyrahydrat och karboxipeptidas, som gör av med koldioxid som din kropp producerar genom normala metaboliska processer. Zink hjälper också till att upprätthålla hälsosamma nivåer av testosteron, särskilt hos män.

Magnesium

Magnesium spelar viktiga roller inom kroppens struktur och funktion. Våra kroppar innehåller ca 25 gram magnesium. Av dessa 25 gram ligger över 60% av magnesiumet i våra kroppar i skelettet, med 27% i musklerna, 6-7% i andra celler, med den återstående procentsatsen utanför våra celler.

Alla kan ha nytta av magnesium. Magnesium hjälper både att behandla och förebygga många vanliga sjukdomar. Hälsoproblem och sjukdomar som kan förebyggas genom magnesiumintag innefattar hypertension och hjärt-kärlsjukdom. Hälsoproblem som kan behandlas av magnesium inkluderar hypertoni, hjärt-kärlsjukdom, endoteldysfunktion, diabetes, osteoporis, migrän huvudvärk och astma.

Studie

En nyligen genomförd studie visade att zink i form av zinkmonometioninaspartat kombinerat med magnesiumaspartat och vitamin B6 (pyridoxin) resulterade i 43,7% högre testosteronnivåer och 25% högre IGF-1-nivåer samt 2,5 gånger större styrka än en placebogrupp när de gavs till träningsutövare. Vad detta innebär är att användningen av detta tillskott under en period av åtta veckor gav individerna högre testosteronnivåer och större ökning av styrka än de personer som inte tar ZMA.

Vinnande tillskott

Eftersom ZMA innehåller mineraler du förmodligen inte får tillräcklig av, och som du definitivt behöver, verkar det vara ett vinnande tillskott. En viktig sak att notera är att zink och magnesium måste vara i aspartatformen, inte chelat-, sulfat- eller citratformen som vanligen finns i multivitaminer. Förhållandet är också extremt viktigt. Det ska finnas 11 mg vitamin B-6, 30 mg av zinkmonometioninaspartat och 450 mg magnesiumaspartat per portion. (Det är därför du bara borde köpa ett ZMA-tillskott i stället för individuella magnesium- och zinktillskott.) Detta tillskott bör aldrig tas med kalcium, eftersom absorption av kalciumblock, och eventuellt ZMA som innehåller kalcium i det bör undvikas. ZMA bör också tas före läggdags på tom mage.

Slutsats

Över lag verkar ZMA vara ett bra tillägg. Du får en synergistisk blandning av vitamin och mineraler du ändå behöver. Dessa ingredienser i en blandning har visats sig öka testosteronnivåerna och styrkan.

LÄMNA ETT SVAR

Ange din kommentar!
Ange ditt namn här