Vilket är bäst: Proteinpulver eller Mass gainers?

0
875
Vilket är bäst: Proteinpulver eller Mass gainers?

Om du sitter hemma och planerar på att gå upp eller ner i vikt men inte vet om du ska köpa Proteinpulver eller Mass gainers så är denna artikeln för dig.

Vad är det?

Mass gainers och proteinpulver är båda kosttillskott som många kroppsbyggare/viktlyftare har hemma i sitt skafferi. När tillskotten används i en hälsosam och balanserad diet så kan de både hjälpa till med återhämtning, muskelbildning samt viktökning. Men du måste vara försiktig med vilket tillskott som du väljer för dina mål och låt aldrig kosttillskottet ersätta din kost.

Kalorier

Mass gainers är vinnaren i detta fallet, de är fullpackade med kalorier som kan hjälpa dig att gå upp i vikt. I normalgraden så innehåller mass gainers oftast 80-90% protein, beroende på från vilken tillverkare du köper produkten från. Vissa fabrikat innehåller mer kalorier och en högre procent protein, så kolla på innehållsförtäckningen innan du köper. Om du i ditt fall har svårt att äta tillräckligt med kalorier under dagen för att lägga på dig muskler, så kan mass gainers vara värt ett försök. Mass gainers är det bättre alternativet för att öka ditt kaloriintag, men om du bara letar efter en produkt som kan hjälpa dig höja proteinintaget i din diet så rekommenderar vi proteinpulver istället. Proteinpulver innehåller mycket protein med ett lågt kaloriinnehåll. Så detta kan vara en bra produkt för någon som vill gå ner i vikt istället. En ”proteinshake” kan hålla dig mätt mellan måltider, vilket underlättar viktnedgången.

Läs mer om proteinpulver här: Proteinpulver

Om du vill veta hur du lättare går ner i vikt, läs detta: Protein under viktnedgång, Hur snabbt bör man gå ner i vikt?

Kolhydrater

Ta en titt på de populära mass gainer-produkterna på hyllan i en tillskottsbutik, så kommer du säker att lägga märke till att innehållet av kolhydrater är mycket högre i en mass gainer än i proteinpulver. I de flesta mass gainer fabrikaten så är förhållandet mellan kolhydrater och protein 2:1 eftersom detta är till en fördel om du utöver protein även söker en energiboost från tillskottet. Detta kan vara väldigt viktigt för atleter som ständigt tränar och måste hålla uppe sina energinivåer. Men när du är på en låg kaloridiet så är proteinpulver ett bättre val, även för plånboken då mass gainers är mycket dyrare.

Välj protein först

Proteinpulver, speciellt vassle protein bör vara det första kosttillskottet som du har i din ”shakercup”. Vassle spjälkas snabbare i kroppen och hjälper till att fördela proteinet till dina muskler, vilket snabbar på återhämtningsprocessen. Proteinpulver är även väldigt sparsamt, jämför med mass gainers och brukar vara en bättre källa till protein gram för gram än vad kött, fisk och mejeriprodukter är.

Det finns ingen mirakelprodukt

Tyvärr så är varken proteinpulver eller mass gainers en mirakelprodukt för dina muskelbildningsproblem. Båda produkterna kan hjälpa dig på traven med extra protein för återhämtning och i fallet då du intar en mass gainer, extra kalorier för att underlätta muskeltillväxten. Dessa produkterna kommer inte att leda till direkta resultat som syns efter bara en dag, utan det tar ett tag. Den största anledningen till varför man borde använda sig av dessa produkter är för att det underlättar i dieter. Dock ska du lägga på minnet att kalorierna ska främst komma från bra mat så som kyckling, kött, kalkon, ägg, ris, smör, mjölk, grönsaker, alltså inte från kosttillskotten.

Slutsats

Ska du köpa proteinpulver eller mass gainers är helt och hållet upp till din diet. Vill du gå upp i vikt eller vill du gå ner? Mass gainers är ett snabbt och enkelt sätt att få i dig mer kalorier under dagen för att hjälpa dig med din muskeltillväxt och viktökning, medans proteinpulver håller dig mätt mellan måltider vilket gynnar din viktnedgång. Genom att inta mer protein, exempelvis som proteinpulver under en viktnedgång så hjälper det även dig behålla muskler medans du förlorar fett. Men bortsett från vilken diet du är på så ska du prioritera kalorierna från maten och inte kosttillskottet. En sista sak att nämna är att mass gainers kommer att gräva ett djupt hål i din plånboken då de oftast kostar 3-4 gånger mer än proteinpulver.

Om du vill få en djupare förståelse över viktnedgång samt proteinpulver så rekommendera vi dig att läsa dessa artiklarna:

Hur snabbt bör man gå ner i vikt?

Hur mycket protein behöver jag för att gå ner i vikt?

Är proteinpulver farligt?

https://www.mentaldisorderslist.com/no/index.html

LÄMNA ETT SVAR

Ange din kommentar!
Ange ditt namn här