Är proteinpulver farligt?

0
2212

Ända sen de första proteinpulverna lanserades har det väckts flera olika frågor kring produkten. Skeptiska till proteinpulver har alltid hävdad att det är farligt för kroppen, eller att man åtminstone inte behöver det alls. Vad är egentligen rätt? I den här artikeln gräver vi djupare i denna stora debatt.

Proteinpulver, vad är det för något?

Det finns många missuppfattningar om vad proteinpulver egentligen är. Men det är inte mycket svårare än att det bara är extraherat protein från mjölkprodukter såsom ost. Det finns två huvudindelningar av proteinpulver, vassleprotein och kasein. Vassleprotein finner man i komjölk och är de proteiner som förblir i mjölken efter kaseinerna tagits bort. Kaseinprotein är huvudsakligen samma sak fast tas upp långsammare av kroppen och brukar anses vara bättre för förhindrandet av muskelnedbrytning. Dessa är inga kemikalier eller andra farliga ämnen, utan det är samma protein du finner i frukostmjölken.

Högkvalitativa proteinpulver

Gymgrossistens Whey 80

Gymgrossistens Whey 100

Kan orsaka magbesvär

En av de främsta bieffekterna av proteinpulver (whey koncentrat) är magbesvär. Det är inte jättevanligt att detta förekommer och när det väl gör det beror det oftast på en laktosintolerans. Eftersom vanligt proteinpulver inte är laktosfiltrerat är det inte ovanligt att laktosintoleranta upplever magbesvär kort efter intaget av proteinpulvret. Som tur är finns det en speciell typ av proteinpulver som kallas protein isolat.

Vad är skillnaden mellan whey koncentrat och whey isolat?

Det finns många näringsmässiga skillnader mellan whey isolat och whey koncentrat. Dessa skillnader uppstår vid framställningsmetoderna. Whey vätska undergår ett antal processer som ökar proteininnehållet. När en tillräcklig proteinkoncentration är uppnådd torkar man vätskat för att konvertera det till pulverform. Detta pulver består av 80% protein och 20% kolhydrater och olika fetter.

Whey koncentrat går dock igenom fler processer för att öka proteinhalten, oftast till 90%. När proteinhalten ökar sjunker kolhydrat och fetthalten vilket resulterar i mindre laktos. Det är just därför man rekommenderar whey isolat till laktosintoleranta. Antalet aminosyror är identiska mellan båda whey typerna eftersom de båda är härledda från samma proteiner.

Nedanför kan du se de olika skillnaderna mellan whey isolat och whey koncentrat per 100-kalori portion.

Kan proteinpulver orsaka förstoppning och näringsbrister?

Att whey protein orsakar förstoppning är väldigt ovanligt för icke laktosintoleranta. Förstoppning är även ovanligt bland laktosintoleranta, men drabbar en del personer. För vissa laktosintoleranta personer kan förstoppning orsakas av bromsen av tarmarna. Det är mycket vanligare att förstoppning orsakas av ätandet av färre frukter och grönsaker tillsammans med mycket protein. Detta är vanligt på en lågkolhydratsdiet.

Märker du att du får förstoppning av proteinpulver kan du säkerställa om du äter tillräckligt med frukter och grönsaker. Du kan även testa att få i dig mer fiber.

Det är viktigt att påpeka att proteinpulver inte innehåller någon större mängd näring. Det är därför väldigt viktigt att äta en allsidig kost så att man får i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

Kan proteinpulver skada din lever?

Det finns ingen vetenskaplig fakta som visar att för mycket proteinpulver orsakar skada i levern hos hälsosamma personer.

Levern behöver faktiskt protein för att kunna reparera sig själv och omvandla fetter till lipoproteiner.

Studie

Det gjordes en studie där 11 överviktiga kvinnor intog 60 gram whey protein. Det visades sig att det hjälpte till att minska leverfett med cirka 21% över fyra veckor. Det hjälpte även till med att minska blod triglycerider med cirka 15% och kolesterol med runt 7%.

Cirrhosis

För mycket proteinpulver kan orsaka skada åt människor som lever med cirrhosis, en kronisk leversjukdom. Denna leversjukdom gör så att levern inte kan funktionera korrekt. Ett högre proteinintag kan på så sätt öka ammoniakhalten i blodet, vilket kan skada hjärnan.

Kan proteinpulver skada njurarna?

Äter man en måltid med mycket protein kan det höja trycket i njurarna vilket får dem att filtrera mer blod än vanligt. Detta betyder dock inte att måltider med mycket protein skadar njurarna.

Studier visar på att det är en normal kroppsreaktion och att det sällan är en anledning till oro.

Har man en njursjukdom kan en diet med mycket protein orsaka skada. Det är därför viktigt att regelbundet kontrolleras innan man tar sig ann en sådan diet, visar studier.

Hur mycket proteinpulver ska man ta?

Kosttillskott som whey protein är generellt sätt säkert och kan för de flesta konsumeras utan sidoeffekter.

Det är vanligtvis rekommenderat ta ungefär 1 till 2 dl-skopar per dag. Det är även viktigt att läsa portionsinformationen på förpackningen.

Att ta mer än detta bidrar sällan till fler fördelar, särskilt om du redan äter tillräckligt med protein. För att räkna ut hur mycket protein du behöver per dag kan du multiplicera din vikt med 0.8 om du inte tränar överhuvudtaget, 1.4 eller 1.8 om du tränar några dagar i veckan.

Slutsats

Att proteinpulver är farligt är sällan helt sant. Det beror på person till person. Allt från laktosintolerans till cirrhosis. För en vanlig hälsosam person är intaget av proteinpulver inget man bör oroa sig för. Hur mycket man ska få i sig beror på hur mycket man väger och hur aktiv man är.

LÄMNA ETT SVAR

Ange din kommentar!
Ange ditt namn här